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3 June 2017

Thai style Mussels / Mexilhão à Tailandesa.


Who likes mussels?
I know a bunch of people that doesn't like mussels but I certainly love them!
This recipe, another successful one from Melissa Clark "Dinner: Changing the Game" cookbook, is another winner, specially for those who love Thai flavours.
This is also my last contribution (out of date) for this month's Rainydaybites online Cook Book Club and I couldn't have chosen a better recipe to end May and the Melissa Clark cook off. Although, I must say, there's still lots of recipes marked down to be tried and tested so, you'll see more of this gorgeous book recipes around here soon.


ingredients (serves 2):
around 1kg of fresh mussels, very well cleaned and scrubbed
2 tbsp coconut oil
1 shallot, finely chopped
2 garlic cloves, finely chopped 
1 stalk lemongrass, trimmed, outer layers removed, inner core finely chopped
1/2 to 1 small fresh hot chili (such as Thai, Serrano, Scotch bonnet, or Jalapeno), seeded and finely chopped.
1 cup unsweetened coconut milk
finely grated zest of 1/2 lime 
1 tsp fresh lime juice, or to taste
1/2 tsp Asian fish sauce, or to taste
1/2 cup whole fresh coriander leaves
method:
Heat a large pot with a tight fitting lid over medium heat.
Add the oil, and when it is hot, add the shallot, garlic, lemongrass, and chili. Cook until the vegetables are soft, about 3 minutes.
Add the coconut milk and the mussels. Cover the pot and steam, stirring once or twice, until the mussels have opened, 5 to 10 minutes.
Remove the pot from the heat, and use a slotted spoon to transfer the mussels to wide, shallow serving bowls, leaving the liquid in the pot and discarding any mussels that have not opened.
Stir the lime zest and juice, fish sauce, and coriander into the pot.
Taste, and add more fish sauce and/or lime juice if needed (the fish sauce provides the salt).
Ladle the pan sauce over the mussels, and serve.
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Quem gosta de mexilhão?
Cá eu adoro, aliás, sou mesmo viciada e era capaz de comer dia sim, dia não, mas conheço muita gente que detesta estes bichinhos.
Esta receita, mais uma do livro lindo da Melissa Clark, o "Dinner: Changing the Game", é absolutamente fabulosa, especialmente para quem adora sabores tailandeses como eu!
Embora esta seja a minha última contribuição (fora de prazo) para o Rainydaybites Cook Book Club deste mês de Maio, não pensem que é a última que vos deixo deste livro, pois muitas estão ainda marcadas para testar e, com toda a certeza, aprovar!!


ingredientes (para 2 pessoas):
cerca de 1kg de mexilhão super fresco, muito bem lavado e limpo
2 colheres sopa de óleo de coco
1 chalota, picada muito finamente
2 dentes de alho, bem picados
1 talo de lemongrass, aparado, camada exterior removida e interior picado muito finamente
1/2 a 1 malagueta pequena (tal como: Thai, Serrano, Scotch bonnet ou Jalapeno), sem sementes e muito finamente picada.
1 cup leite de coco
raspa de 1/2 lima 
1 colher chá de sumo fresco de lima, ou a gosto
1/2 colher chá de fish sauce, ou a gosto
1/2 cup folhas frescas de coentros


preparação:
Aquecer o óleo sobre lume médio, num tacho largo com tampa.
Adicionar a chalota, o alho, o lemongrass e o chili e cozinhar por cerca de 3 minutos, ou até estes estarem macios.
Adicionar o leite de coco e o mexilhão. Tapar o tacho e cozinhar, abanando o tacho de vez em quando, por cerca de 5 a 10 minutos, ou até todo o mexilhão estar aberto.
Retirar o tacho do lume e com uma escumadeira, dividir o mexilhão por duas taças baixas mas largas.
Ao molho do tacho, adicionar o sumo e raspa da lima, o fish sauce e as folhas de coentros. Provar e rectificar os tempros a gosto, ou seja, adicionar mais sumo de lima e/ou fish sauce, caso achem necessário. Atenção que o fish sauce é que vai dar "sal" ao molho.
Deitar o molho sobre o mexilhão e sevir acompanhado de um bom pão.

Recipe / Receita: